Gelukkige schapen produceren fijnere wol. Het is eigenlijk een simpele win-win.
Bij DILLING geven we om goede arbeidsomstandigheden voor iedereen die bij onze productie betrokken is. Niet in het minst de schapen die de uitstekende merinowol voor onze producten leveren. Voor ons betekent dit dat we hoge eisen stellen aan de manier waarop de dieren worden verzorgd, en dat we normen stellen om hun welzijn te waarborgen.
We werken alleen met vertrouwde partners die onze passie voor wol en de zorg en het respect voor de dieren delen. Al onze merinowol is biologisch en komt voornamelijk uit Patagonië in Argentinië, exclusief geleverd door onze vaste partner Fuhrmann. Fuhrmann beheert 23 boerderijen in Argentinië, vaak in familiebeheer. De schapen zwerven en grazen op enorme stukken natuurlijke vegetatie.
Wil je meer weten? Bezoek hier de website van onze Argentijnse leverancier.
In Patagonië lopen de schapen vrij en ongestoord rond in uitgestrekte natuurgebieden met natuurlijke vegetatie. Er wordt gebruikgemaakt van wind- of zonne-energie om water naar ze toe te pompen. Er worden niet te veel schapen gehouden, zodat ze voldoende ruimte hebben. Bovendien mogen ze, om hun natuurlijke levenswijze niet te verstoren, zonder onnodig menselijk ingrijpen grazen.
Het welzijn van de schapen staat bij ons hoog in het vaandel. Ze worden verzorgd en gefokt volgens het principe van Vijf vrijheden, zoals vastgelegd door de Wereldorganisatie voor diergezondheid, een organisatie met 181 lidstaten die zich richt op het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van dieren over de hele wereld:
Bovendien is de merinowol van Fuhrmann gecertificeerd volgens de internationaal erkende RWS (Responsible Wool Standard), een onafhankelijke en vrijwillige norm die tot doel heeft om het welzijn van de schapen te waarborgen, met respect voor hun Vijf vrijheden en het land waarop ze leven.
Hieronder hebben we antwoorden verzameld op enkele van de meest gestelde vragen over het welzijn de schapen.
Wanneer vindt het spenen plaats?
Wanneer de lammeren ongeveer 100 dagen oud zijn, worden ze gescheiden van hun moeder. Op dat moment kunnen de lammeren voor zichzelf zorgen en hebben ze geen melk meer nodig. Het afscheid van hun moeder is een natuurlijk proces, ook in de natuur nemen de ooien en hun lammeren afstand van elkaar wanneer de moeder niet genoeg melk meer produceert. Op de boerderij verblijven de lammeren de eerste dagen op speciale velden. Waar ze worden gevoerd om ze rustig te laten wennen aan de nieuwe situatie.
Worden de staarten gecoupeerd?
In Argentinië is het couperen van staarten heel gebruikelijk. In het regenseizoen, als de grond voortdurend nat is, blijft er een bal van aarde en ontlasting aan de staart hangen. Wanneer deze opdroogt, stopt de bloedsomloop in de staart, wat kan leiden tot ernstige infecties. Om dit te voorkomen, wordt de staart afgesneden wanneer de lammeren nog vrij klein zijn. Dit gebeurt met een speciale machine die de pijn minimaliseert en waarmee de wond direct afgedicht wordt, zodat het niet bloedt.
Hoe worden de schapen gevoerd?
In Argentinië liggen de boerderijen ver uit elkaar. De schapen grazen op enorme open vlaktes met een natuurlijke vegetatie. Het water wordt opgepompt met behulp van wind- of zonne-energie.
Hoe zit het met mulesing?
De wolproductie is meerdere malen in de media geweest met betrekking tot mulesing. In het kort: mulesing is een procedure waarbij een strook van de huid bij de billen van de schapen wordt verwijderd. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd zonder verdoving en is dus zeer pijnlijk voor de schapen. Mulesing wordt voornamelijk toegepast in Australië en wordt gedaan om flystrike voorkomen. Dat wil zeggen, om te voorkomen dat vliegen eieren leggen in de huidplooien van de billen van de schapen, waar maden uitkomen. Dit kan veel irritatie en infecties bij schapen veroorzaken. Gelukkig is dit geen probleem in Argentinië, waar deze specifieke vlieg niet bestaat en mulesing vindt in dit deel van de wereld niet plaats. Kortom: we gebruiken alleen mulesing vrije wol.
Doen jullie aan schapendippen op jullie boerderijen?
Schapen dippen is een gebruik waarbij schapen door een waterbad worden geleid, dat een samenstelling van chemicaliën bevat, om zo schapenschurft en parasieten zoals: teken, luizen en bromvliegen te helpen voorkomen. De schapen worden kort in het water ondergedompeld om ervoor te zorgen dat het middel over de hele huid van het dier wordt aangebracht - van kop tot staart. Het dippen is bedoeld om het welzijn van de schapen te helpen verbeteren, aangezien teken en luizen verwijderd worden die het dier anders veel ongemak zouden bezorgen. Indien correct uitgevoerd, wordt dit gebruik door de dieren niet als stressvol beschouwd.
Het dippen van schapen is een gangbaar gebruik in landen als Uruguay, Chili, het VK, Europa en Nieuw-Zeeland. Maar omdat de parasieten en schapenschurft zeer zeldzaam zijn in Patagonië, de gebieden waar onze schapen leven, vindt het schapendippen bij geen van onze boerderijen plaats.
Wordt er op een verantwoorde en respectvolle manier geschoren?
Een keer per jaar worden de schapen geschoren door professionele schapenscheerders. Het duurt maar een paar minuten en het gebeurt met zorg en respect voor het dier. Als ze niet worden getrimd, zullen ze last hebben van het gewicht van hun wol en de zomerse hitte. De schapen in Argentinië worden echter niet helemaal kaalgeschoren. Ze houden een laag wol om te voorkomen dat ze tijdens het scheren worden gesneden en ook om er zeker van te zijn dat ze nadien niet bevriezen.
Wat gebeurt er met de schapen als ze ouder worden?
In bepaalde regio's van Patagonië bestaat de vegetatie voornamelijk uit struiken en taaie grassen, aangevuld met seizoensgebonden vers gras dat groeit na periodes van regenval. Door dit specifieke dieet slijten de tanden van de schapen sneller dan bij schapen in gevangenschap. Wanneer de schapen vier tot zes jaar oud zijn, beginnen ze hun tanden te verliezen, waardoor ze moeite krijgen om te grazen en voldoende voedsel binnen te krijgen. Om die reden kan het nodig zijn om de schapen over te brengen naar regio's met een milder klimaat en meer grasland, waar ze over het algemeen drie jaar langer kunnen leven. Onze leverancier in Argentinië houdt de schapen tot ze zes jaar oud zijn. Afhankelijk van hun gezondheidstoestand worden ze dan doorverkocht aan lokale boeren met sappige weiden waar ze nog een paar jaar kunnen worden gehouden, of gaan ze naar het slachthuis.
Vleesproductie is een natuurlijk onderdeel van de veeteelt in Argentinië. Boerderijen slachten wel voor eigen consumptie, maar de meeste dieren worden naar professionele slachthuizen gebracht. Ongeacht waar de schapen worden geslacht, is het van belang dat ze niet lijden. Op de boerderijen worden de schapen voorafgaand aan het slachten van de andere schapen gescheiden en met een mes gedood; in de slachthuizen worden ze met een kogel gedood.
Hoe zit het met castratie van de rammen?
Voor de bedrijven die onze wol leveren is het noodzakelijk om de rammen te castreren. Daarvoor zijn drie redenen. Allereerst om de boerderij ordelijk te laten draaien. Rammen hebben de neiging om agressief te zijn; ze vechten met elkaar en springen over hekken. Als er veel rammen op een boerderij zijn, ontstaat er chaos.
Ten tweede is het niet goed als een ram over hekken springt naar een veld met schapen. Dit kan ertoe leiden dat lammeren in de verkeerde tijd van het jaar geboren worden, bijvoorbeeld als het erg koud of droog is. Dan is het voor de lammeren moeilijk om te overleven. Voor het dierenwelzijn is het dus van belang dat lammeren in de lente worden geboren. Dan is het klimaat gunstig en is er veel voedzaam eten, de ooien kunnen dan voldoende melk produceren.
In elke kudde zit slechts 5% rammen. De rammen worden binnen speciale omheiningen gehouden. De beste rammen worden voor de voortplanting gebruikt, zodat de beste wol wordt verkregen en het risico op gezondheidsproblemen wordt gereduceerd.
De castratie wordt uitgevoerd door een strakke rubberen ring rond de testikels te plaatsen, waardoor er onvoldoende doorbloeding is. Het voordeel van deze methode is dat de testikels dan snel ongevoelig worden, het is de minst pijnlijke castratiemethode. Daarnaast ontstaat er geen open wond, zodat er geen risico is op infecties.
Hoe behandel je de wol bij het scheren van de schapen?
Nadat de schapen zijn geschoren, wordt de wol gewassen. Het wasproces verloopt in een continue lijn, beginnend met het fysiek openen van de wol met een kaardemolen. Het wasproces wordt uitgevoerd met een automatische wolmachine die met zeer zachte bewegingen de wol door zeven stations leidt. Bij de eerste stations wordt de wol gewassen met warm water en biologisch afbreekbare zeep. Aan het einde van elk station bevindt zich een krimppers, die de wol aandrukt om vet en vuil te scheiden. In de overige stations wordt de wol gespoeld met schoon, warm water. Ten slotte gaat de wol in een droger, die het vocht reduceert en de wol voorbereidt om te worden gekaard.
Tijdens het proces wordt het vet uit de wol geëxtraheerd door middel van een centrifugatie en vervolgens omgezet in Lanoline. Fuhrmann is het enige bedrijf ter wereld dat biologische lanoline verkoopt. Het water van de waslijn wordt behandeld in een interne installatie die de chemicaliën van het water scheidt, dat vervolgens naar vijvers wordt gepompt waar het op natuurlijke wijze verdampt. Patagonië heeft een semi-aride klimaat met slechts 250 mm neerslag per jaar, waardoor de verdamping zeer efficiënt verloopt. Het water van de spoelbakken wordt ook behandeld zodat het kan worden hergebruikt, voor het besproeien van bomen of voor de molen van het terrein.
Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.
Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief
Wijzig uw voorkeur
DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.
Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.
De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.
Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.com, dilling.de, dilling.se, uk.dilling.com, dilling.fi, dilling.fr, no.dilling.com, dilling.ch.