Wij hebben jaren een snijderij in Denemarken gehad. Maar naarmate ons bedrijf groeide, groeide ook onze behoefte om uit te breiden. Daartoe kochten we in 2005 een naaiatelier in Litouwen en maakten er een snijderij van. Nu zijn onze naai- en snijfaciliteiten beide zeer dicht bij elkaar in Litouwen geplaatst. Net als het bezit van een eigen ververij, stelt onze snijfaciliteit ons in staat om een belangrijk onderdeel van onze toeleveringsketen te controleren en te beïnvloeden. Dit maakt het voor ons mogelijk om een constante en zeer hoge kwaliteit te garanderen in wat we doen.
We werken zeer nauw samen met onze Litouwse collega's en hebben dagelijks contact met hen. We hebben 10 collega's die in de faciliteit werken - voornamelijk vrouwen - maar ook een paar jonge mannen om een deel van het fysiek zware werk te doen. De mannen en vrouwen in de faciliteit werken 5 dagen per week – van 7.00 uur tot 15.30 uur.
In de loop der jaren is de faciliteit geleidelijk geoptimaliseerd. Er is een ventilatiesysteem geïnstalleerd om het binnenklimaat aanzienlijk te verbeteren en in de loop van de afgelopen drie jaar hebben we onze machines geüpgraded naar ultramoderne machines. De nieuwe geautomatiseerde snijmachines hebben ook bijgedragen aan een verbetering van het binnenklimaat. In tegenstelling tot het handmatig snijden van de stof, beperken de geautomatiseerde machines de stofdeeltjes die in de fabriek rondzweven aanzienlijk, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en de maskers, die typisch zijn voor dit soort productie, worden geëlimineerd.
Bij Danva worden al onze stoffen van katoen en merinowol gesneden. De stof arriveert in enorme stofrollen vanuit onze ververij in Denemarken bij de fabriek. De rollen worden vervolgens zorgvuldig op grote snijtafels geladen. De stof is gelaagd - tussen 25 en 50 lagen tegelijk. Er wordt een luchtvacuüm gecreëerd om de stof vast te pakken en op zijn plaats te houden. Het vacuüm maakt het voor de snijder gemakkelijker om zich een weg door de lagen te banen. De patronen zijn in de snijplotter geprogrammeerd, zodat deze precies weet hoe en waar de sneden moeten worden gemaakt. Deze patronen zijn zorgvuldig gepland om ervoor te zorgen dat we het beste uit elk stuk stof halen.
De twaalf mensen die in de faciliteit werken, kunnen in slechts 5 dagen een grote hoeveelheid kleding knippen - in feite kunnen ze ongeveer 65.000 kledingstukken per week knippen. Dat komt neer op maar liefst 2,9 miljoen kledingstukken per jaar.
5 dagen in de week
50.000 stukken in een week
2.9 miljoen stukken per jaar
Een belangrijk aandachtspunt in de faciliteit is het minimaliseren van afval en het optimaal benutten van elke rol stof. Als vuistregel geldt dat ten minste 80% van de stof moet worden gebruikt - maar vaker wel dan niet, overschrijden we met meer dan 90%. Zoals je je kunt voorstellen, betekent dit dat je elk patroon methodisch moet plannen om ze zo nauwkeurig en geoptimaliseerd mogelijk te maken. Onze patroonplanner, Stefan, vergelijkt dit deel van het proces graag met een grootschalig Tetris-spel. Elke snede is belangrijk en moet bij elkaar passen om stofverspilling tot een minimum te beperken.
De kleine stukjes stof die overblijven na het snijden, worden verkocht aan partners in het Verenigd Koninkrijk die de restjes recyclen. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf importeert en exporteert textielresten en overgebleven kleding. Ze zijn actief in Afrika, Letland, Turkije, Afghanistan, Polen en Canada. Elke 4 tot 5 weken wordt het schroot verzameld in onze fabriek in Litouwen en naar het Verenigd Koninkrijk gebracht waar het wordt gesorteerd en een zuiveringsproces ondergaat. Onze stofresten worden vervolgens gemengd met nylon of acryl om sterkte toe te voegen. Nadat de restjes zijn verwerkt, zijn de wolvezels veel te kort voor recyclingdoeleinden en hebben ze een binding nodig om te worden gerecycled en weer tot leven te worden gebracht. Nadat het mengen is voltooid, worden ze verkocht aan fabrieken die de vezels spinnen en weven tot stof. De gerecyclede stof kan vervolgens worden verkocht en gebruikt om nieuwe kleding te maken. Zo gaan de restjes niet verloren, maar blijven ze in omloop.
Lees hier meer over onze kijk op circulaire productiemethodes en onverkocht textiel.
Wanneer je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Tevens krijg je nieuws en inspiratie rechtstreeks in je inbox.
Accepteer marketing cookies om je aan te kunnen melden voor onze nieuwsbrief
Wijzig uw voorkeur
DILLING is een Deens familiebedrijf met een lange traditie in de productie van biologische wolproducten die je heerlijk warm houden. Vandaag de dag maken we biologische kleding van biologische merinowol en katoen voor het hele gezin met onze vierde generatie, onder leiding van Morten Dilling. Ons biologisch ondergoed wordt verkocht tegen voordelige prijzen, omdat je het rechtstreeks bij de fabrikant koopt.
Op onze website vind je zachte, ademende en allergievriendelijke kleding van natuurlijke stoffen, die zonder schadelijke chemicaliën en binnen Europa geproduceerd zijn onder goede arbeidsomstandigheden.
De meeste van onze producten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan-ecolabel en worden met milde stoffen geverfd in DILLING's eigen ververij in Denemarken.
Je vindt de producten van DILLING in de volgende landen: dk.dilling.com, dilling.de, dilling.se, uk.dilling.com, dilling.fi, dilling.fr, no.dilling.com, dilling.ch.